slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Czekoladowo - pomarańczowa fantazja

marcin.tomsia włącz . Opublikowano w Kącik kulinarny

Biszkopt kakaowy

Jajko 2

Cukier 57 g

Mąka pszenna 29 g

Mąka ziemniaczana 15 g

Kakao 9 g

Nagrzać piekarnik do 170 st.

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru do całkowitego rozpuszczenia. Dodać kolejno po jednym żółtku. Przesiane mąki i kakao delikatnie wmieszać w powstałą masę. Przelać na wyłożoną papierem blachę. Piec ok. 15 min.

 

Krem pâtissière

mleko 200 ml

sok i skórka z 1 pomarańczy

żółtka 3

mąka pszennej 20 g

mąki ziemniaczanej 10 g

cukier wanilinowy 1 opakowanie

cukier 90 g

masło 160 g

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych z cukrem żółtek dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko starannie mieszamy rózgą.

Następnie dodać stopniowo zagotowane gorące mleko, cały czas mieszać. Masę wlać do garnka, który ponownie postawić na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągnąć z ognia. Odstawić do wystudzenia.

Masło ubić mikserem. Do masła dodawać po łyżce budyniu pomarańczowego cały czas ubijając aż do powstania gładkiej masy.

 

 

Galaretka pomarańczowa

Sok z wyciśnięty z 2 pomarańczy

Żelatyna 5 g

Zimna woda do żelatyny 25 g

 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok z pomarańczy (przelać przez sito) zagotować. Do gorącego soku dodać masę żelatynową. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wylać na folię spożywczą na talerz. Odstawić do stężenia.

 

Zest z pomarańczy

 

Skórka otarta z 2 pomarańczy

Woda ½ szklanki

Cukier ½ szklanki

 

Skórkę z pomarańczy gotować w syropie cukrowym przez 20 min. Zest odsączyć. Zostawić do wystygnięcia

 

Poncz kawowy

 

Kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

Syrop pomarańczowy do smaku

Woda gorąca 200 ml

 

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do smaku powstały z gotowania zestu syrop pomarańczowy. Odstawić do wystudzenia.

 

Krem z mascarpone

 

Śmietana 30 % - 250 ml

Mascarpone 250 g

Cukier puder 2 łyżki

Ziarenka z 1 laski wanilii

 

Śmietanę ubić z mascarpone, cukrem i ziarenkami wanilii.

 

Biszkopt nasączyć ponczem kawowym. Pośrodku wyłożyć galaretkę pomarańczową, wokół której wycisnąć krem pomarańczowy. Przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Nasączyć. Udekorować kremem śmietankowym. Ozdobić zestem pomarańczowym, galaretką, listkami mięty.

 

 

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00