slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Pudding z chia "Zielone orzeźwienie"

marcin.tomsia włącz . Opublikowano w Kącik kulinarny

Składniki:

 

Pudding

mleczko kokosowe – 800 ml

suszone daktyle – 8 szt.

liście szpinaku baby – 2 garści

nasiona chia – 14 łyżek

 

Dekoracja

małe winogrona bezpestkowe – 500 g

kiwi – 3 szt.

syrop z agawy – 4 łyżki

liście aloesu

daktyle 6 sztuk

Przygotuj

blender kielichowy szklany

6 szklanek lub 6 kieliszków wysokich

Krok 1: Przygotowujemy pudding

Do kielicha blendera wlewamy mleczko, dodajemy daktyle ( z daktyli należy usunąć pestki ) i umyty, osuszony szpinak, wszystko razem miksujemy. Do dużej miski wrzucamy nasiona chia i zalewamy powstałym płynem. Pozostawiamy na ok. 10 minut do napęcznienia. Wlewamy pudding do szklanek i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Krok 2: Dekorujemy deser

Winogrona przekrawamy na pół, kiwi kroimy w kawałki lub ćwiartki, daktyle pozostawiamy w całości. Ozdabiamy owocami wierzch deseru. Całość skrapiamy syropem z agawy.

 

Życzymy Smacznego

 

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00