Śniadanie w Łobzowie

Uczniowie klas pierwszych technikum żywienia i usług gastronomicznych potwierdzili swoje umiejętności, zdobyte na zajęciach praktycznych w realnych warunkach funkcjonowania zakładu gastronomicznego jakim jest kuchnia Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Łobzowie. W ramach projektu „W zdrowym ciele zdrowy duch” nasi uczniowie opracowali jadłospis drugiego śniadania oraz listę zakupów potrzebnych do realizacji zaplanowanych potraw. W łobzowskiej szkole grupa naszych przyszłych kucharzy pracując w zespołach przygotowała smaczne, zdrowe i atrakcyjne potrawy dla 68 uczniów szkoły podstawowej i 25 przedszkolaków. W kuchni pomagali im szóstoklasiści, którzy dzielnie wypełniali polecenia starszych koleżanek. Dzieci delektowały się:
- granolą z bananem, gorzką czekoladą, słonecznikiem, orzechami, miodem i odrobiną jogurtu naturalnego,
- sałatką owocową,
- kaszą jaglaną z rodzynkami i jabłkami w cynamonie,
- muffinkami marchewkowymi,
- bułeczkami zapiekanymi z szynką, jajkiem i szczypiorkiem,
- kruszonką owsiną ze słonecznikiem i jogurtem
- kolorowymi kanapkami
Do śniadania była podana woda cytrynowo-miętowa i sok marchewkowo-jabłkowo-selerowo-pomarańczowy. Duże wrażenie na dzieciach zrobiły, oprócz urozmaiconego śniadania, stroje naszych żywieniowców. Nad wszystkim czuwały Panie: Paulina Rawicka i Katarzyna Chmielewska. W ramach podziękowania za współpracę nasza szkoła otrzymała szybkowar i wolnowar, które niewątpliwie będą przydatne na zajęciach praktycznych.
Katarzyna Chmielewska